Bemutatkozó interjú Bonk Brigitta SZOFT-juniorral

„a 8 órás irodai munka helyett inkább a szabadabb életstílus”

2017. október 15.

interjú bonk.jpg

Udvardy Balázs: Hogyan kerültél kapcsolatba a szakmával?

Bonk Brigitta: Egy éve kezdtem az ELTE-n a fordító és tolmács mesterszakot, előtte 5 évet dolgoztam az Audi Hungariánál, és itt fordítottam gyakornokként különböző kisebb sajtóanyagokat angol, német és magyar nyelvkombinációkkal. Mikor itt dolgoztam, akkor alakult ki bennem a vágy, hogy szeretnék egy kicsit szabadabb életstílust a 8 órás irodai munka helyett, ezért döntöttem úgy, hogy elvégzem a fordító és tolmács mesterszakot.

U.B.: Milyen szakterületen szeretnél majd dolgozni a fordításon, tolmácsoláson belül?

B.B.: Nálam valamilyen szinten adott, hogy valószínűleg gazdasági irányba fogok elmenni, mivel az alapdiplomán közgazdász, kereskedelmi és marketing szakon végeztem, valamint az Audi által betekintést nyertem a járműgyártási szaknyelvbe, így ezek a területek érdekelnek elsősorban. De a szakma nagyon szerteágazó, így abba dolgozod, ásod bele magad, ami érdekel, ezért is jó fordítani és tolmácsolni.

U.B.: Miért a német és az angol nyelvet választottad?

B.B.: Az angol volt az első idegen nyelvem, általános iskola második osztályától tanultam. Aztán gimnáziumba is angol kétnyelvű gimnáziumba jártam, meg angolból is volt előszőr felsőfokú nyelvvizsgám, így eleinte az angol volt a „B” nyelvem. Aztán megismerkedtem a mai férjemmel, aki német állampolgár, és annak ellenére, hogy 6-8 évvel később kezdtem el a német nyelv tanulását, jóval gyorsabban felhoztam az angol nyelvtudásom szintjére, majd ezen túl is léptem. Egyébként a nyelvek mindig is érdekeltek, már általános iskolában mondták nekem a tanárok, hogy valamilyen humán irányba kéne tovább tanulnom, és aztán így is lett, a nyelvek területén végül megtaláltam a számításom.

U.B.: Mesélj pár szót magadról, mit szoktál csinálni, amikor nem dolgozol vagy tanulsz?

B.B.: Szeretek sütögetni, különösen télen, mikor ilyen hűvös időszak van, valamint utazni is nagyon szeretek, többet is szeretnék, mint amire jelenleg lehetőségem van. Van két macskám otthon Győrben, akiket sajnos nem láthatok sokat, mert az egyetem miatt itt vagyok Pesten a hétköznapok során, így csak hétvégén vagyok otthon. Illetve szeretek kreatívkodni, dekorálni, mindenféle díszeket készíteni.

Az interjút készítette: Udvardy Balázs

A szöveget gondozta: Wagner Veronika