2019. november – Angolon innen, angolon túl – a kis és ritka nyelvek bűvöletében

2019. november 29. – Szikra Coworking

Az esemény címe: Angolon innen, angolon túl – a kis és ritka nyelvek bűvöletében

angoloninnen.jpg

Az esemény leírása: 'Mesterségem címere: tolmács' eseménysorozatunk újabb epizódját ezúttal a Professzionális Fordításszolgáltatók Egyesületével közösen szervezzük. Előadóink körében képviselteti magát a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete is. Az össznépi program kifejezett célja, hogy végre beszélgessünk a kis nyelvekről, beszélgessünk a kis nyelvesekkel, és együtt indítsunk útjára egy kis/nagy közös gondolkodást: lehet/kell húzni határvonalat nagy és kis nyelvek között? Nagyban eltér a gyakorlatunk? Hol az origó? Egyáltalán mi az a kis nyelv? (kis nyelv = ritka nyelv? kis nyelv = kevéssé oktatott nyelv?) Milyen problémákkal küzdenek a kisnyelvesek? Mi a kis nyelv előnye? Vajon milyen egy ázsiai nyelves tolmács konszekjegyzete? Interkulturalitás vagy transzkulturalitás? Az erőforrások optimalizációja növeli a távtolmácsolás arányát a kis nyelvek esetében? Ki vizsgáztat kit a képesítővizsgán?

Hamarosan megtudhatjátok, pontosan mely nyelvek kapnak szerepet 29-e, péntek este, és hogy azokat ki képviseli majd, addig is save the date (kezdés 18.30 h, hogy munkából is odaérhessetek)!

Amire számítsatok: 15 perces előadások, melyek egy-egy kis (de sokszor világszinten nem is olyan kis :-) ) nyelvről lebbentik fel a fátylat irodai, szabadúszói, vagy akár mindkét szemszögből + természetesen kapcsolatépítési és tudásmegosztási lehetőségek.

További részletek:

FB-event linkje: https://www.facebook.com/events/2548520992047762/