Tájékoztató

Mi a szoft[1]?

A szoft a fordító- és tolmácsszcéna szabadúszókat tömörítő egyesülete, mely 2016 nyarán kezdte bontogatni szárnyait.

Miért érdemes tagnak jelentkezned?

Egyesületünk közösségbe invitálja mindazokat a szabadúszó fordítókat és tolmácsokat, akiknek fontos, hogy egy aktív közösség tagjai lehessenek, hisznek a szabadúszó életformában, fontos számukra a tudásmegosztás, és szeretnék folyamatosan továbbképezni magukat. Igyekeznek tenni szakmánk érdekeiért, és szívesen osztják meg tapasztalataikat kollégáikkal. Szeretnének továbbá saját tagi profilt egy szuper honlapon, ahol az ügyfelek is megtalálhatják őket.

Melyek a szoft értékei?

• piac = ökoszisztéma: hiszünk abban, hogy bár különböző munkakörökben dolgozunk, egy szakmát képviselünk, ezért érdekeinket leghatékonyabban akkor tudjuk érvényesíteni, ha átlátjuk a nyelvi szolgáltatások teljes rendszerét, és nyitottak vagyunk a konstruktív szakmai dialógusra;
  • sokféleség = érték;
  • kezdeményezőkészség: a szoft keresi a lehetőségeket, bekapcsolódik már folyó érdekképviseleti munkafolyamatokba, ezzel képviselve tagjainak szakmai érdekeit;
  • szolidaritás: hiszünk abban, hogy a ma tolmácsának és fordítójának társadalmi felelőssége van. Ezen a területen igyekszünk minél szélesebb körhöz eljuttatni a már létező jó gyakorlatokat;
  • hatékonyság, proaktivitás, „céges” működés: fontos számunkra, hogy a kitűzött céljaink meg is valósuljanak, ezért határidők alapján és felelősöket kijelölve dolgozunk, a számonkérhetőség jegyében;
  • demokratikus vezetés, átlátható működés, barátságos egyesület;
  • etikus, minőségi munkavégzés: a tagság alapfeltételének tekintjük a szakmai etikai szabályok betartását.

Mik a szoft-os célok?

• A szoft új színt és új hangot képvisel a szakmában. Alapvető céljaink:
  • partneri viszony minden piaci szereplővel – inkluzivitás: onelanguageindustry, egy nyelvi szakma van;
  • közösségépítés;
  • szakmai érdekképviselet;
  • társadalmi felelősségvállalás;
  • aktív tagság, tudásmegosztás: tagjainktól azt kérjük, hogy rendszeresen tegyenek bele a közösbe, osszák meg tudásukat és ismereteiket a többiekkel;
  • pályakezdők támogatása: még emlékszünk a kezdeteinkre. Fontosnak tartjuk, hogy a frissen végzett szakemberek is megtalálják méltó helyüket a piacon.

Hol találsz meg bennünket? Honnan tudhatsz meg többet rólunk?

• kövess bennünket Facebook-oldalunkon, ahol elolvashatod egyesületünk manifesztóját és mindig értesülhetsz az eseményeinkről: https://www.facebook.com/szabaduszoforditoktolmacsok/?fref=ts;
  • gyere el szakmai eseményeinkre minden hónap 17-én!
  • érdeklődj kollégáidnál, akik már szoft-tagok, ismerik az egyesületet, részt vettek az eseményeinken!

Ízelítő az első év témáiból:

• igényfelmérés (mit csinál szerinted egy szabadúszó egyesület?)
  • freelancer vagy vállalkozó (mi a különbség, hol a határ?)
  • szerzői jog, adatvédelem, internetjog
  • stresszkezelés tolmácsoknak
  • a PROFORD-MFTE-SZOFT fordításszabályozási munkacsoport tevékenységének bemutatása

Hogy lehetsz tag?

• Keresd az elnökség tagjait személyesen az eseményeken vagy a szoft.org@gmail.com címen.
  • Tagjainktól szakképesítést és minimum 2 év igazolható gyakorlatot kérünk. Ha a két feltétel egyike még hiányzik, a tagság lehetséges, ha a jelentkező vállalja a hiányzó feltétel két éven belüli teljesítését. Aki egyelőre egyiket sem tudja felmutatni, csatlakozhat a junior-szekciónkhoz, és mi térítésmentesen segítjük a szakma vérkeringésébe való bekapcsolódásban.
  • Az egyesületi tagdíj egy évre 25.000 Ft. Ha pályakezdő vagy, a diplomaszerzést követő 2 évben 50%-os kedvezményt kapsz, és két részletben is fizethetsz.

Szeretettel várunk a szoftba!

Üdvözlettel,

a szoft elnöksége

Beták Patrícia és Wagner Veronika társelnökök

Katona Ádám, Holländer Daniel, Sotkovszky Lili elnökségi tagok

[1] Soft skills (noun): personal attributes that enable someone to interact effectively and harmoniously with other people; vagyis az ún. szoft készségek olyan személyes tulajdonságok, amelyek képessé tesznek bennünket a másokkal való hatékony és harmonikus interakcióra.